Taart met plooien decoratie

 • Geplaatst op
 • Door Sweet Choice
 • 0
Taart met plooien decoratie

Leuke decoraties, versieringen en bijzondere toepassingen op je cake. Wie houdt er niet van?
Heb je ook wel eens van die leuke plooien gezien op taarten en cakejes? Wil je dat zelf ook, maar hoe doe je dat toch met dat fondant? Hieronder een stap voor stap begeleiding om de mooiste fondant decoratie te maken.

Wat heb je nodig?

 • Niet onbelangrijk: De taart zelf! Elke soort taartje kan natuurlijk. Bij voorkeur een biscuit taart met fondant bekleding. Of natuurlijk een biscuit taart die met boter crème is afgewerkt.
 • Een mat waar je de fondant op kan uitrollen. Je kan hiervoor een non-stick mat gebruiken (Dit is bijvoorbeeld een handige mat), een siliconen mat, of een ander soort mat of werkblad waar je fondant niet aan vast kleeft.
 • Als je meerdere kleuren fondant wil gebruiken zorg dan dat de kleuren die je later gaat gebruiken nog afgesloten zitten. Zo voorkom je uitdroging van je fondant.
 • Fondant  in elke gewenste kleur. Je kan natuurlijk kant en klare fondant kopen dat al voor gekleurd is. Je kan ook kiezen om je fondant zelf te kleuren. In dit voorbeeld is gekozen om 3 tinten roze te maken, zodat je de lagen van de plooi mooier kan zien.
 • Een deegroller of een height roller. (Hier vind je diverse handige rollers).
 • Een scherp mesje of een cake tool met een scherpe rand. (Tip: 8 delige tool set)
 • Een ball tool. Bijvoorbeeld deze set ball tools.
 • Een foam pad, hoe groter hoe beter.
 • Een bakje water met een klein penseel.

 

Heb je alles? We gaan beginnen met de plooien decoratie van fondant te maken!

 

Uitrollen van fondant

Begin met het uitrollen van je fondant. Als je een plooi maakt van meerdere kleuren, zorg dan dat je het kleur voor kleur uitrolt. Zo droogt de fondant die niet gebruikt word niet uit. Wat je niet gebruikt zou je even kunnen rollen in vershoudfolie.

 

In stroken snijden

Maak van je uitgerolde fondant rechte lange stukken van ongeveer 10 tot 15 cm lang en 3 tot 5 cm breed. Plooien maken is met kleinere stukken iets makkelijker werken, maar naar eigen inzicht kun je afwijken van de lengte en breedte.
Nu alles is gesneden, zijn we klaar om te beginnen plooien. Pak je foam pad en je ball tool set er maar bij.

 
 

Het plooien van fondant

Als je meerdere kleur lagen fondant gebruikt begin je met de onderste kleur plooi. Pak een strook fondant en plaats deze op je foam pad. Speel vervolgens met behulp van je ball tool voorzichtig langs langs een rand. Je zal merken dat de helft van de stook fondant begint te golven. Belangrijk is dat je niet met de ball tool gaat rollen over het fondant. Houd je tool gewoon strak in de hand en laat deze over de rand glijden. Hierdoor zal je merken dat je fondant dunner wordt en begint te golven.Als het eenmaal is bewerkt is pak je de stukken op en vouw je de zijde die je niet bewerkt hebt. Het vouwen gaat op dezelfde manier als een vouw als bijvoorbeeld in een gordijn.Maak je locatie waar je de plooi wil plakken met de kwast iets nat. Eetbare lijm kan natuurlijk ook.Plak je gevouwen plooien op je cake en druk het achterste gedeelte tegen je fondant zodat het gevouwen fondant ligt omhoog buigt. Als je de vouw iets te dicht op elkaar vind, dan kun je de fondant iets uitrekken. Met de dichtheid van de vouw kun je zelf spelen naar gelang je zelf mooi vind.

Herhaal dit proces laag voor laag tot dat al je plooien zijn geplakt aan je taart. Zorg er wel voor dat na plakken, het einde van de plooi gelijk is met de overige plooien.

Uiteraard is het patroon wat je plakt door jezelf te plaatsen. In dit voorbeeld gaan de plooien schuin naar de bovenkant van de taart. Op deze manier zijn de zijkanten van de plooi duidelijk te zien en geven ze een mooi effect omdat de rest van de taart basic is.

 

Afhankelijk van je soort decoratie kun je van boven naar beneden werken of net andersom. In dit voorbeeld is van onderuit begonnen. Als alle plooien bevestigd zijn op de taart kun je de achterzijde afwerken met een laatste strip fondant. Je kan hier ook een mooie border gebruiken. Hiervoor kun je een siliconen mal gebruiken of gewoon een plat stuk fondant die je hebt uitgerold. Een aantal borders om mee af te werken kun je hier vinden. Bijvoorbeeld een afwerking met een bloemen of roosjes rand. Of bijvoorbeeld de rand afwerken met een parelrand.

 

Na de finishing touch ben je klaar met je prachtige taart met fondant plooien!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Twitter

Facebook